• slidebg1
 • slidebg1
 • slidebg1

Stichting SAB is een onafhankelijke stichting die tot doel heeft om een gezonde levensstijl in de breedste zin van het woord te stimuleren en tevens het ondersteunen van kwetsbare groepen in de maatschappij.

 

De Stichting tracht dit doel te verwezenlijken door onder meer:

 

 • financiële middelen beschikbaar te stellen aan (rechts)personen, die een bijdrage leveren of hebben geleverd aan de verwezenlijking van de doelstelling van de Stichting;
 • het ondersteunen van studie, onderzoek en documentatie betreffende de gevolgen van het hebben van een gezonde levensstijl;
 • het ondersteunen van projecten die een gezonde levensstijl bevorderen.

 

Wilt u meer weten over Stichting SAB?

 • fullslide1

   

  Onze geschiedenis gaat terug tot 1954. Het was toen gebruikelijk om loon te krijgen in een café om er vervolgens deels alcohol van te kopen.

  In december 1954 vindt in Utrecht de oprichting plaats van Stichting Alcoholvrije Bedrijven (S.A.B.) door Stichting tot exploitatie van alcoholvrije Hotel, Restaurant, Café, Cantine en aanverwante bedrijven.

  Het doel was het exploiteren van alcoholvrije kantines buiten de sector van het openbaar vervoer. S.A.B. start met gelegenheden waar het schoon en gezellig is. En: waar ze geen alcohol schenken, maar koffie.

 • fullslide1

   

  S.A.B. begon met één kantine, op een bouwplaats. De ‘formule’ bleek sterk en het aantal verkooppunten steeg snel.In de jaren zeventig maakte de economische vooruitgang mensen mobieler. Gevolg: een grotere afstand tussen wonen en werken. Tussen de middag thuis lunchen is verleden tijd. Steeds meer bedrijven willen het beheer van kantines uitbesteden.

 • fullslide1


  Eind jaren zeventig verschoof het accent meer en meer van kantine naar bedrijfsrestaurant. Na de introductie van het btw-stelsel in Nederland professionaliseert S.A.B. zich en ontwikkelde de exploitatie van deze koffiehuizen zich tot professionele contractcatering. Deze veranderende omstandigheden leidden op een gegeven moment tot een structuurverandering van S.A.B.

  Stichting Alcoholvrije Bedrijven werd gesplitst in een werkmaatschappij met de naam SAB Catering en een houdstermaatschappij Stichting SAB.

 • fullslide1


   Sinds 1954 ontwikkelde de exploitatie van deze koffiehuizen zich tot professionele bedrijfsrestaurants De werkmaatschappij SAB Catering BV is een commercieel bedrijf dat hieruit is ontstaan en dat zich richt op de volledige restauratieve dienstverlening binnen bedrijven en overheden. Jaarlijks keerde SAB als cateringbedrijf dividend uit aan de Stichting. Zo vloeit ieder verkocht broodje of kopje koffie terug in de maatschappij en gaan hand in hand met een zorgzame houding voor mens en maatschappij.

  Krachtenbundeling en groeikansen Per boekjaar 2019 heeft de Stichting SAB haar aandelen van SAB Catering BV verkocht aan Appèl Holding uit Den Bosch. Appèl Holding is de moedermaatschappij van zowel onderwijscateraar Markies Catering als bedrijfscateraar Appèl. SAB Catering valt nu samen met FM at Work als dochteronderneming onder Appèl Holding. Deze overname past uitstekend in de strategie van Appèl om verder te groeien als toonaangevende en creatieve bedrijfs- en onderwijscateraar in Nederland. Door deze strategische krachtenbundeling willen zij hun positie in de cateringbranche verstevigen en verder uitbouwen.

 • fullslide1

   

  De Stichting SAB heeft haar zetel in de gemeente Utrecht en is opgericht voor onbepaalde tijd. 

  De financiële middelen binnen de Stichting bestaan uit het bij de oprichting van de Stichting afgezonderde kapitaal.

  Renten, dividenden en andere baten

  Hetgeen de stichting door erfstelling, legaat en schenking onder voorwaarden verkrijgt.

   

 • fullslide1

  Onze missie

  Het bevorderen van een gezonde levensstijl in de breedste zin van het woord en het ondersteunen van kwetsbare groepen in de maatschappij.

GOEDE DOELEN

Per kwartaal overlegt het bestuur van Stichting SAB over lopende zaken en het verstrekken van gelden aan instanties die aan het doel van de stichting voldoet. Dit in het binnen- en buitenland. De afgelopen jaren zijn er naast de geldbedragen aan de winnaars van de Stichting SAB-prijzen, subsidies verleend aan vele goede doelen. Hieronder leest u over de doelen die de laatste jaren door Stichting SAB zijn ondersteund.


Meer weten
over Stichting SAB?